perjantai 11. marraskuuta 2011

Unelma kesästä ja pesästä


Olemme rakentaneet mökin pitkästä puutavarasta ja käytännössä kokonaan itse. Innoittajina hieno tontti ja inspiroivat arkkitehtikuvat sekä tietysti unelmat leppoisasta saaristolaiselämästä. Suunnittelun lähtökohtana oli luoda rakenteiltaan ja tiloiltaan yksinkertainen mökki modernia muotokieltä käyttäen.

Koska suuri perheemme tarvitsee melko suuren kodin ja koska se on kolmessa kerroksessa, ja koska olemme liikkuvaisia kaikki, elämme arkeamme käytännössä melko hajallamme. Melkein nolottaa sanoa, mutta yhteydenotto ensimmäisestä kerroksesta kolmanteen tapahtuu usein puhelimen välityksellä.. Mm. näistä syistä halusimme mökkiin pesämäisen ja tiiviin tunnelman, niin että fyysisestikin olisimme melko lähellä toisiamme. Siksi oleskelutila on suhteellisen iso ja nukkumistilat minimaalisia, lähes pelkän sängyn kokoisia, mutta kuitenkin suljettavia.

Rakennuksessa on kaksi päämassaa. Toinen on suurempi olohuone-keittiö-ruokailutila-kapula, johon sisältyy myös kaksi pientä, liukuovellista makuualkovia. Toinen kapula on ensimmäisen takana, hiukan limittäin. Siinä on vanhempien makuuhuone, läpitalon eteinen sekä kylppäri. Taaempi kapula on kallion muodosta johtuen kaksi porrasaskelmaa korkeammalla kuin edempi. Lisäksi mökkiin kuuluu samassa linjassa taaemman kapulan kanssa erillinen, mutta saman katon alla oleva pieni nukkuma-"aitta" sekä varasto.

Edemmän kapulan merenpuoleinen seinä on kokonaan lasia. Päänäkymän ilmansuunta on länsi, joten sitä hallitsee huikea auringonlasku lähes joka ilta.

Esim. tällainen:

Tai tällainen:Mökin puinen runko on rakennettu suoraan kallioon porattujen pilarikenkien päälle. Edestä katsoen se leijuu ilmassa melko ohuiden jalkojensa varassa.
Yllä oleva kuva on ensimmäiseltä rakennuskesältä, ikkunaelementtien kiinnitysvaiheesta. Nyt rakennus on jo varsin toisennäköinen. Kuva runsaslumiselta viime talvelta.Loppuun täytyy taas liittää kuva ihanasta "laivakoirastamme", joka sopii mökkimaisemaan(-kin), kuin nappi silmään.Ei kommentteja: