torstai 8. elokuuta 2013

Mökkikesä alkaa jäädä taakse


Lapsuuteni mökki pohjois-Suomessa on jättänyt mieleeni vahvan jäljen. Suvirannaksi kutsutulla mökillä näkyy vastikään edesmenneen äitini käden jälki. Hän oli voimakkaiden värien ja kuvioiden ystävä, rakasti erityisesti Marimekon kuoseja.


Kun äiti lisäksi ylläpiti mökillä iloista henkeä ja intohimoisena kokkina myös mahtavaa herkkukeittiötä, lapsuuden mökkikesistä on ihanat muistot. (Kuka tässä hillareissuista on puhunut?)

Äidin muistoksi muutama kuva Suvirannasta.

Tupa ja makuuhuoneen oviverho


Mökin pienen keittiön ikkunoissa oli Fujiwo Ishimoton Pikkulempi-verhot, enkä koskaan unohda, kuinka viehkeästi auringonvalo tuli niiden verhojen läpi. Mieleen jäivät myös niinikään Ishimoton Kuja-verhot, jotka olivat mökin sisääntulokuistin ruutuikkunoissa. Ai että olen myöhemmin ikävöinyt sitä kuosia! 

Kuja

 http://home.xtra.co.nz/hosts/globalpiece/product_images/marimekko/2_Fujiwo_Ishimoto/Kuja/kuja-7.jpg

Lasten maalaamat taulut päätyivät mökin seinälle

Äiti halusi, että mökin vanhojen ruutuikkunoiden sisäosat maalattiin lemmikinsiniseksi, muut puitteet kyyhkysenharmaaksi sekä ikkunalauta kirsikanpunaiseksi. Eipä olisi itsellä moinen väriyhdistelmä tullut mieleen, mutta yhdessä tummien hirsiseinien kanssa ikkunat ovat erityisen kauniit.

Makuuhuoneen ikkuna


Rantasauna. Pohjois-Suomessa kun ollaan, järvi on hiekkapohjainen ja kirkasvetinen. Eikä aurinko kesällä laske koko yönä.

Samettinen hiekkaranta on noin 70 metriä pitkä. Lapsena juostiin kilpaa vesirajassa.
 
  

Saimme viettää monia tunnelmallisia kesäpäiviä myös omalla mökillämme saaristossa. Saariston ja pohjoisen luonnossa on paljon samaa.

Tämä kesä mentiin mansikkaliinalla Keskipäivän rauhaa mökin aurinkoisessa tuvassa


Tänä kesänä oli monia lämpöisiä, tyyniä päiviä. Meidän mökki on sisälahdella, mutta heti mökkisaaren takana meri avautuu rannattomana.

Näkymä eteiseen, taaimpana vanhempien makuuhuone

 

   Katiska pitää meidät herkullisissa savuahvenissa


Niiden (-kin) kanssa sopii ruisleipä, eikä mikä tahansa vaan Vilmusen reikäleipä. Sitä saa ainakin Paraisten K-marketista arkisin kello neljäntoista jälkeen. Ehkä parasta leipää mitä ikänä olen maistanut! Jos olette ollenkaan valistuneita kuluttajia, vaaditte tuon Vilmusen reikäleivän lähikauppanne valikoimiin.

Ainoa ongelma on, että se aiheuttaa pahansorttista riippuvuutta ja ylönkatsetta kaikkia muita leipiä kohtaan. Enkä muuten tee blogiyhteistyötä Leiväntekijät Vilmunen & Vilmusen kanssa ...

Pojat virveleineen taas pitävät meidät hauissa. Mies on taitava fileroija.

Kalaruokien lisäksi lätyt kuuluvat mökkiherkkuihin

 

Tänä kesänä työn alla on ollut kylppäri
 
 

Myös kahdet portaat valmistuivat tänä kesänä, tässä pääsisäänkäynti. Portaiden kaiteet vielä puuttuvat.


Auringonlasku on lähes jokailtainen näytös päänäkymässä

 Saunarannan kalliot ovat auringonlaskun jälkeen lämpöiset


Luulin joskus, että jos rannat ovat kallioiset, kalliot jatkuvat myös syvälle veden alle. Niin ei olekaan, vaan esimerkiksi meidän saunarannassa kallio muuttuu askelmitan jälkeen karkeaksi sorahiekkapohjaksi. Kun ranta lisäksi syvenee sopivan nopeasti, se on erinomaisen hyvä uintipaikka. Vaikka sauna edelleen on väliaikainen vaneriviritys, löylyt ovat mahtavat. Mökkisauna uinteineen on kesällä jokapäiväinen huippuhetki.


Kesän käännyttyä elokuulle aletaan iltaisin sytytellä lyhtyjä


Lämmin elokuun yö, sirkkojen siritys ja äänettömästi sinne tänne sinkoilevat lepakot


Jaksaisikohan sitä taas kohta aloittaa työnteon?

11 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Aivan ihania kuvia lapsuutesi mökiltä. Ja kaunis kuvaus äidistäsi.
Niin kaunista myös omalla mökillänne.

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan tunnelmallista! Huomenna on pakko mennä töihin...

Marjukka

Kati kirjoitti...

Ihania lapsuusmuistoja sinulla. Ei kyllä ihmekään, koska paikka ja mökki kaikkineen on IHANA. Huomaa mistä olet perinyt tuon sisustussilmän. Nuo ikkunanpokien maalausvärit muistuttavat kovasti ruotsalaista tapaa. Siellä olen nähnyt vastaavaa väri-iloittelua.

Teidän mökki on yhtä avara ja valoisa kuin kotinnekin. Ja kappas, onko ympyrämatto valmis:)

Anonyymi kirjoitti...

Onko teillä siellä sinilevää? Sitä kun on ainakiin täällä Nauvon suunnalla tänäkesänä riittänyt...

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Kiitos kommenteista!

Kati kyllä - ympyrämatto on viimein valmis :-) Muutaman vuoden kyllä ehdinkin kiertää kehää sen ymprillä uutta kierrosta virkaten....

Anonyymi, meillä päin ei tänä kesänä ole juurikaan näkynyt sinilevää. Tosin ihan loppukesästä nähtiin veden pinnalla vähän jotain sellaista, joka herätti epäilyksiä. Mutta todella vähäistä on ollut, verrattuna joihinkin aiempiin kesiin, jolloin sinilevä on ollut helppo havaita. Häiriöksi asti sitä ei ole ollut koskaan sinä aikana, kun ollaan saaristossa mökkeilty.

Merivesi on ollut tänä kesänä aika kylmää ja olemmekin otaksuneet, että se on pitänyt leävät kurissa.

Tunnelmallista elokuuta!

Anonyymi kirjoitti...

Upeita kuvia eri mökeiltä! On hieno mökki.

Meillä vielä mökkeily jatkuu ainakin ensi viikonlopun, tarkoitus on asentaa alapohjan tuulensuojalevyt.

Kiviranta

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Kiitos kommentista, Kiviranta!

Me ollaan pitkin syksyä tehty lähtöä syysreissulle mökille, mutta aina tulee jokin este. Höh, taitaa jäädä nyt reissut kevääseen, vaikka mieli tekisi.

Mukavaa mökkireissua teille - ja tsemppiä, jokaisen tuulensuojalevyn asentamisen myötä mennään askel eteenpäin kohti unelmaa!

JohannaL kirjoitti...

Uusi lukija täällä kurkistelemassa. Kiva blogi ja ihana mökki teillä. Tervetuloa tutustumaan myös meidän kotiin www.kotiaurorassa.blogspot.com

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Kiitos Johanna - myös kutsusta!

tarja kirjoitti...

Niin, ja se mitä unohdin äskeisessä kommentissani mainita, että tykkään noista maisemista! Noin laajat silokalliot ja käkkärämännyt ovat jotain sellaista, joista täällä sisämaassa voi vain haaveilla!
Toki tykkään kovasti myös suurista kivistä, korkeista männyistä ja isosta järven selästä, joista saan nauttia omalla mökillämme.

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Hei Tarja!

Onnistuin munimaan ja kadottamaan ensimmäisen kommenttisi sen julkaisuvaiheessa, mutta onneksi se vielä löytyi sähköpostistani! Joten liitän sen tähän:

"Hei!

Löysin syksyllä blogisi mökkiblogeja jälleen kerran etsiessäni. Odottelen täällä malttamattomana, milloin aloitatte mökkeilyn taas! ;)
Meillä on täällä Jyväskylän kupeessa järvenrantamökki, tai oikeastaan vasta saunamökki., varsinainen mökki on vasta suunnitteilla.
Tykkään mökkinne mustasta modernista ulkomuodosta isoine ikkunoineen: sellainen on meilläkin. Tykkään myös rennosta, mutkattomasta ja sopivan mökkimäisestä fiiliksestä sisällä: siellä ei ole liian siloiteltua tai vakavamielistä, vaikka mökki uusi ja moderni onkin. Eteisen räsymatto on paras! :) Sellaisia toivon jostain löytäväni joskus omalle mökillekin!
Minua kiinnostaisi tietää, minkä kokoinen mökkinne on, ts minkä verran on asuinpinta-alaa. Kiinnitin myös huomion siihen, että teillä ei ole kai pattereita. Onko teillä kuitenkin peruslämpö päällä talvella, ymmärtääkseni teillä on "kaikin mukavuuksin" varusteltu mökki??
Kivaa, kun pimeän talven jälkeen alkaa tuntua ja näyttää jo keväältä! Meillä on täällä juuri alkamassa talviloma: ehkä pääsemme pitkästä aikaa mökkeilemään! :)

Tarja

Ja vastaukseni:

Kiitos kivasta tervehdyksestäsi! Oli mukava lukea ajatuksiasi mökistämme, hyvin samansuuntaisia ovat kuin itsellänikin :-)

En tänä talvena tosiaankaan ole päässyt kertaakaan mökille, en edes nyt hiihtolomalla. Mies kamuineen on tehnyt sinne muutamia reissuja lähinnä tarkastaakseen, että kaikki on kunnossa. Odotan jo todella itsekin, että päästään taas aloittamaan uutta mökkikautta! Viimeistään vappuna, näillä näkymin.

Mökistä on kyllä tulossa kaikin mukavuuksin varustettu (vesivessaa lukuunottamatta, sitä ei kohtuukustannuksin saa ulkosaariston saareen). Sähkötyöt ovat kuitenkin vielä kesken.

Tarkoitus on laittaa etäohjattava (kännykällä) systeemi, jolla sähköt saa kylmänä kautena päälle esim. vuorokautta ennen mökille menoa. (Kesäkautena sähköt ovatkin koko ajan päällä.)

Pattereiden kiinteä asentaminen mihin tahansa paikkaan mökissä tuntuu tosi vaikealta. Panelointi on tehty huolellisesti ilman listoja ja siten on saavutettu kiva keveys huonetiloihin - eivätkä patterit ole järin kauniita. Lisäksi niitä ei lainkaan tarvita lämpimänä vuodenaikana, eli silloin, kun eniten ollaan mökillä. Vielä syksylläkin tehokas kamiina huolehtii helposti mökin lämmittämisestä. Pattereita kaivataan lähinnä silloin, kun talvella tullaan viikonlopuksi mökille. Olisi kiva tulla valmiiksi lämpöiseen tupaan.

Olemme siksi ajatelleet asian niin, että joka tilaan asennetaan sopivaan paikkaan pistorasia patteria varten ja kun syksyllä lähdetään mökiltä, laitetaan muutoin varastossa säilytettävät, omilla jaloillaan seisovat patterit paikoilleen kiinni pistorasioihin.

Ja sen harvan kerran, kun ollaan kylmänä vuodenaikana menossa mökille, tosiaan nappastaan vaan ennakkoon kännykällä mökin sähköt ja samalla patterit ja jääkaappi yms. päälle.

Ainoa kiinteä sähkölämmittäjä on kylppäriin tuleva lattialämmitys.

Keväältä tosiaan jo näyttää ja tuntuu! Onnellista mökkielämästä haaveilua sinne!