torstai 2. heinäkuuta 2015

Huumaava keskikesä

Lomaviikot kiitävät huimaa vauhtia, keskikesän taitekohtakin on jo ylitetty. Päivät ovat lyhentyneet jo jonkin aikaa. Kesä on kuitenkin vielä heleimmillään ja siitä on helppo nauttia. Syksy tuntuu siintelevän kaukana.

Saimme Juhannukseksi koko perheen mökille ja lisäksi vielä yhden juhannusvieraan. Sää oli hiukan viileä, mutta ei kuitenkaan mahdoton: juhannusaterian saattoi nauttia ulkona. Viime kesänä se ei onnistunut.

Luonnonkukkakimput kuuluvat Juhannukseen


Meidän perheessä on huomattava miesenemmistö. Siksi tuntui kivalta saada oman tyttären lisäksi myös hänen ystävänsä mökille Juhannuksen viettoon. Nuorilla naisilla oli hyviä ideoita makeisiin juhlaleivonnaisiin. 

Tytöt tekivät vadelmajuustokakkubrownien jo edellisenä iltana, 
koska sen kuuluu tekeytyä yön yli jääkaapissa  


Seuraavana päivänä kakku koristeltiin tuoreilla puutarhavadelmilla, juuri ennen pöytään tuomistaBrownien paistaminen oli tarkkuutta vaativa homma, sen piti jäädä sisältä hiukan kosteaksi


Britakakku kuuluu meillä jokaiseen Juhannukseen. Tänä vuonna mansikkasato on myöhässä ja tuoreita mansikoita juhannuskakkuun oli vaikea löytää. Täytyi tyytyä viimevuotisiin pakastemansikoihin. Keittelin niiden seuraksi kakun väliin vielä raparperihilloa.


Myös sillikaviaari on vakiinnuttanut asemansa juhannuspöydässämme. Se maistuu erityisesti makean saaristolaislimpun kera.


Haaveilin keväällä uudesta juhannuspöytäliinasta, kiikarissa on jo jonkin aikaa ollut Marimekon Sitruunapuu-kangas. Mökin pitkälle ulkopöydälle pöytäliinakangasta tarvitaan kuitenkin viisi metriä, enkä löytänyt tuota kuosia vielä kunnon alessa. Lähes neljäkymppiä metriltä kankaasta, joka ei ole erityisen hyvälaatuista, on minusta suolainen hinta. Joten enpä sitten ostanut. 

Tämä juhannus mentiin vielä tutulla mansikkakankaalla, joka onkin kyllä tosi ihana. Sitruunapuu oli mukana serveteissä..Mökin tarjoiluastiavalikoimat ovat rajalliset, 
eikä ison porukan salaatti ollut mahtua liian pienelle lautaselleen


Ruokaperinteet ovat minusta kiinnostava ja hauska juttu, ja vaalin niitä mielelläni. Niinpä meidän juhannuspöydässä on ollut tapana tarjota perinteisiä kesämakuja, varsinkin kalaa eri muodoissaan, mutkattomassa saaristolaishengessä. Mutta samalla, kun sisällä tehtiin salaattia paikallisen puutarhan tuotteista, viipaloitiin lohta ja pilkottiin aineksia sillikaviaariin, miesväki kypsytteli hitaasti hiiligrillillä kesän ykkösherkkuaan BBQ-maustettuja ribsejä ja valmisti aitoa kreikkalaista tsatsikia sen seuraksi. 

Niinpä nekin päätyivät hieman perinteestä poiketen kalapainotteiseen juhannuspöytäämme. 


Ilman graavi- ja lämminsavulohta ei tule kesää....


Eikä varsinkaan ilman makeita uusia perunoita ja tilliä...


Koska mansikoita britakakkuun ei siis nyt ollut, se koristeltiin puutarhamustikoilla ja mintun lehdillä. Oikein kesäiseltä kakku näytti niinkin.


 Yksi mökin lumoavimmista asioista on jokailtainern auringonlasku merenlahdelle


Juhannuskokko odottaa auringonlaskua


Koko perhe


Kesäyö on vaaleansininen


Lippu salossa läpi juhannusyön


Tässä vielä yksi kesäherkku, joka liittyy meillä mökkielämään ja jolla on tänäkin kesänä herkuteltu: mustikkakukko vaniljakastikkeen kera, ehkä ihaninta kaikista! Onneksi taitaa tulla hyvä mustikkavuosi...


Lopuksi vähän käsityöprojekteista. 

Lasten unisopet ovat vierekkäin mökin eteläpäädyssä. Niiden pidempi seinä on 215 cm pitkä, eli ylittää sängynmitan viidellätoista sentillä. Olen miettinyt ongelman ratkaisuksi monenlaisia sängynpääty-/hyllyrakennelmia. Ne ovat tuntuneet kuitenkin liian raskailta vaihtoehdoilta mökin pieniin unisoppeihin. 

Viimein päätin ratkaista asian kepeästi tekemällä jokaiseen sänkyyn napakan päätytyynyn, tarkoilla mitoilla niin, että tyyny täyttää sentilleen ylimääräisen tilan. Se toimii tarvittaessa myös hyllynä yöpyjän pikkutavaroille, esimerkiksi kännykälle. Tyynyjen alle on piilotettu pistorasiat.

Neljä noin puoli metriä korkeaa ja 80 cm leveää tyynyä toimii tarvittaessa myös ylimääräisenä, täyskokoisena varapatjana.


Ompelin tyynyihin irrotettavat päälliset. Vetoketju kiertää kolmella sivulla ja on siten hyvin helppo irrottaa pesuun. Helppo huollettavuus kun on mielestäni kaiken a ja o huushollinpidossa....


Ala- ja yläsängyissä on erilaiset päätytyynyt, voi valita fiiliksen mukaan


Ja jotta ei levottomien käsien tarvitsisi missään välissä aivan toimettomina sätkiä sylissä, aloitin uuden matonvirkkuutyön. Pitkästä aikaa! Tällä kertaa mustavoittoisen, koska mustaa matonkudetta on sattunut kertymään nurkkiin enemmän kuin valkoista.


Mansikanmakuisia kesäpäiviä!

5 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Aivan ihania kuvia teidän mökiltä! Sängynpäätyjen tyynyjen kankaat ovat niin iloisen värisiä:)!

Kati kirjoitti...

Brita kakku on ihan mun lemppari. Eikä kyllä vähiten sen takia, että se on niin helppo tehdä ja täytteeksi voi laittaa mitä löytyy:) ja ah, se markenki!

Olipa kivaa kun saitte koko porukan mökille, on mukavaa kun on kuhinaa ja paljon ruokaa!

Raikkaat kangasvalinnat lisätyynyihin. Ihanan avaraa sekä kotona että mökillä. Nyt kyllä sydämen sulattivat täysin nuo kaksi kerää tyynyillä ovat aivan hellyttävät<3

Aurinkoisia kesäpäiviä teille!

Kati kirjoitti...

Hei nyt oli ainakin Marimekon verkkokaupassa sitruunapuu alessa sekä vahakankaana, että puuvillaisena. Onhan ne vieläkin melko tyyriit, mutta kuitenkin halvempi kuin normaaisti:)

Arkienkeli kirjoitti...

Kyllä on kaunista! Ihanaa että jollain muullakin on ruokaperinteet hieman sellaisia sekoituksia, meilläkin esimerkiksi joulupöydässä on ananaksia aina, kukaan ei muista mistä se perinne on tullut (miehen lapsuuskotiin jo) mutta siellä ne on kuitenkin :D

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Ne vaan jaksavat aina ilahduttaa! Tänne kun näkyy vain kävijälaskurin viileä lukema, joka kommenttien myötä realisoituu ihan oikeiksi ihmisiksi :-)

Kiitos Merja! Olen ainoa tuntemani askeettisen ja niukan väriskaalan ystävä jonka lähes kaikki hankinnat jostain syystä tuppaavat olemaan iloisen riemunkirjavia...

Kati, eikö vain olekin niin, että ei ole Brita-kakun voittanutta herkkurintamalla! Tosin mustikkakukko haastaa kovasti ja on tuntunut välillä olevan niskan päälläkin.. Taivaallisia herkkuja molemmat!

Ja KIITOS vinkistä mitä tulee Marimekon alemyyntiin!! Taitaa kuitenkin olla niin, että tämä pihi täti ei singahda vielä kahdestakymmenestä prosentistakaan, varsinkin kun Juhannus on jo ohi. Ehkä odotan syksyn Ysmyjä (tietysti todetakseni, että ei oo, kaik män tässä nykyisessä alessa....)

Kupla, noinhan ne perinteet juuri syntyvät! Ananas on joulupöydässä hiukan sellainen kesäinen tuulahdus, vähän niin kuin perinteinen omena tai joillain pakasteessa huolella säilytetyt uudet perunat. Lisäksi ananas on komea ja koristeellinen, sekä tietysti makunsa puolesta aivan ihana, eli yllättävänkin hyvin sopii joulupöytään :-)