maanantai 4. toukokuuta 2015

Savusauna

Vappuna olemme perinteisesti avanneet mökkeilykauden. Niin tänäkin vuonna, viime viikonloppuinen matka saaristoon oli itselleni kevään ensimmäinen mökkireissu. Ja ihana, kuten aina! 

Mukanamme oli kaksi nuorimmaista poikaamme, joista toinen oli pahaksi onneksemme saanut mopokortin juuri reissua edeltävänä päivänä. Hän ei siitä syystä oikein osannut asettua levollisesti luonnon helmaan, nauttimaan saariston rauhasta, kun mielessä poltteli uunituore ajolupa ja kaukana kaupungissa odotteleva rämeä-ääninen mopo. Niinpä reissumme jäi hieman aiottua lyhyemmäksi.. 


Itse tehdyt munkit toimivat myös vetonaulana teineille, sillä niitä ei leivota koskaan muulloin kuin vappuna mökillä. Ja menekistä päätellen ihan hyvin toimivatkin. Pinnan piparkakkumauste-sokerointi antoi perusmunkeille vähän spesiaalia makuvivahdetta. 


Kaikki oli talven jäljiltä taaskin ennallaan. Mökki ei toki ole ollut tyhjillään syksystä saakka, sillä mies kavereineen on tehnyt sinne talven ja kevään mittaan useammankin reissun.

Saaristossa paistoi vappuviikonloppuna aurinko


Ikkunoiden takana avautuva merenlahti oli jotenkin epätavallisen turkoosi


Pidän todella paljon mökin mustasta keittiöstä


Kartoitimme myös mökin keskeneräisiä kohtia. Ja niitähän on edelleen; sähkötöitä, sänkyjen rakentamista, kaappien ja vetimien laittelua, ulkovalojen asentamista, terassin kaiteiden viimeistelyä... ynnä muuta.

Moiset tylsät viimeistelytyöt taitavat kuitenkin taas vähäksi aikaa jäädä, sillä mies ei kyennyt enää hillitsemään jo kauan kytenyttä savusaunakuumettaan. Nyt on sitten sovittu, että loppilainen hirrenveistäjä tekee meille hirsikehikon, kooltaan 3 metriä kertaa 3,5 metriä, lyhyillä nurkilla ja lohenpyrstöliitoksilla. Kehikon pitäisi ilmestyä mökkitontillemme jo kesäkuun alkupuolella. Sitä ennen pitäisi saada lupa-asiat kuntoon.

Ja kun esimerkiksi savusaunan suuri kiuas muurataan vasta kehikon saapumisen jälkeen, ja rakennuksessa on siinä vaiheessa vielä yhtä sun toista muutakin rakennettavaa, esimerkiksi suuri ruohokatto, voi olla ettei ihan vielä juhannuksena päästä nauttimaan lempeän savuntuoksuisista löylyistä. Mutta tuntien miehen luonteen silloin, kun into ja tarmo aivan erityisellä tavalla kohtaavat, tiedän, ettei se kyllä kaukaakaan pitele.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moi, teidän mökkinne on yhtä ihana kuin kotinne!
Mistä ovat nuo nahkanojatuolit? Entä tuo valkoinen pyöreä pöytä sohvan vieressä?

Kati kirjoitti...

Ihanalta näyttää! Silmä lepää sekä maisemassa että sisustuksessa. Meillä on sama juttu, että jos miehellä on johonkin hommaan inspis niin se kyllä valmistuu melko nopeaan tahtiin...

Mukavaa viikon jatkoa!

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Anonyymi, pöytä on vanha, nahkanojatuolit ostettu Artekilta joitain vuosia sitten.

Kati, inspiraation voima on tosiaan mahtava :-D

Mukavaa viikkoa!